Zdrowa żywność

21 kwi 2015

Produkty spożywcze, które nabywamy w sklepach, niestety obfitują w rozmaite dodatki do żywności. Większość z nich jest niezdrowa i niekorzystna dla naszego organizmu. Między innymi cukier to dodatek do żywności powszechnie stosowany, który co prawda poprawia smak niektórych produktów, ale też czyni je kalorycznymi i niezdrowymi dla wątroby.



Nie raz też cukry jako dodatki…

Nie raz też cukry jako dodatki do żywności w prawdzie konserwują pożywienie, ale nie poprawiają jego smaku, a wręcz przeciwnie. W końcu nie do każdego rodzaju jedzenia potrzebne są dodatki do jedzenia typu cukry. Istnieją tez inne niebezpieczne dodatki, jak sztuczne barwniki. W znacznym stopniu obciążają one żołądek i wątrobę, przeszkadzając nam w trawieniu. Inne, bardzo niekorzystne dodatki to oczywiście konserwanty. Na szczęście jednak, nie każdy dodatek musi okazać się niezdrowy. Podobno guma guar to zdrowy środek, poprawiający smak i konserwujący ser, czy jogurt, a nie psujący jego wartości odżywczej ani zawartych w nich witamin.

Istnieją też inne naturalne dodatki, które możemy spokojnie spożywać. Musimy jednak pamiętać, że cukry i konserwanty oraz barwniki to na pewno nie są naturalne dodatki i lepiej ich unikać.

Aktualne kursy

Wykresy walut - 50 ostatnich notowań
USD - Dolar amerykański
Wykres kursu waluty USD

Najnowsze notowania

Indeksy GPW - 50 ostatnich notowań
WIG20 - Największe spółki GPW
Indeks WIG20 - Wykres

Dołącz do dyskusji “Zdrowa żywność”

Możesz śledzić ten post na kanale atom.

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz

Kalendarium bloga

Wrzesień 2017
P W Ś C P S N
« sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930