Przygotowywanie swojskiego jadła

Zaraz po uwędzeniu z zastosowaniem odpowiedniej mieszanki bez dodatku chemii spożywczej nasza kiełbasa naprawdę będzie smakowała wyśmienicie. Doceni to każdy, więc śmiało możemy ją polecać znajomym i rodzinie. Natomiast dobrze jest przy takim wyrobie mieć jeszcze dodatkowego pomocnika, którego zatrudnimy przy odbiorze nabijanego flaka. Podczas wędzenia naszej kiełbasy wiejskiej w żadnym wypadku nie można zamykać dolnych drzwiczek.


https://distripark.com/branza/przemysl-spozywczy

Foto: pixabay.com

Bo w ten sposób zużyjemy…

Bo w ten sposób zużyjemy o wiele więcej drewna i trudno też będzie utrzymać pożądaną przez nas temperaturę. Warto więc jest to sobie zapamiętać. Dlatego też musimy posiadać cierpliwość podczas wędzenia naszej kiełbasy. Szczególnie musi ona być zachowana w przypadku komór, jeśli chcemy żeby dobrze uszedł nam dym. Zazwyczaj w piecu jest tylko i wyłącznie żar, więc komora bez prawie dymu pozwoli nam w pełni zawiesić kiełbasy. Już po godzinie nagrzewania się komory możemy w pełni przyjąć, że jest już gotowa do tego, żeby przyjąć nasze mokre kiełbasy. W komorze też z reguły panuje stała temperatura czyli około 50-60 stopni.

chemia spożywcza

Foto: pixabay.com

Jeśli jednak po około 10 minutach od przetarcia kiełbas tak zwana rosa ponownie się nie pojawi, to możemy potem przystąpić do w pełni właściwego wędzenia naszych kiełbas. Należy jeszcze koniecznie pamiętać o tym, żeby zamykać drzwiczki komory oraz górne drzwiczki pieca. Jest to bowiem naprawdę niezwykle ważny aspekt. Szczególnie w momencie, gdy widzimy dym, a temperatura nie może przekroczyć w żadnym wypadku 70 stopni Celsjusza. Ten etap powinien trwać mniej więcej od 2-3 godzin.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aktualne kursy

Wykresy walut - 50 ostatnich notowań
USD - Dolar amerykański
Wykres kursu waluty USD

Najnowsze notowania

Indeksy GPW - 50 ostatnich notowań
WIG20 - Największe spółki GPW
Indeks WIG20 - Wykres