Kuchnia jak u Magdy Gessler

Myśląc o założeniu restauracji czy baru warto zwrócić uwagę na wyposażenie gastronomii. Przy dużym ruchu jeśli nie posiadamy łatwego do umycia sprzętu możemy spędzić wiele godzin na doprowadzeniu go do porządku, bądź doprowadzić klientów do zatrucia, a także nie przejść kontroli Sanepidu.



W kuchni należy zadbać o posiadanie…

W kuchni należy zadbać o posiadanie wysokiej jakości garnków oraz patelni, a także pozostałego sprzętu gastronomicznego. Po długotrwałym stosowaniu nie nadaje się on do użytku i może nawet powodować choroby. Ponadto zmienia smak jedzenia. Zwykle do kuchni wybiera się meble ze stali nierdzewnej. Są one niezwykle praktyczne w przypadku czyszczenia.

Należy jednak pamiętać, aby w momencie sprzątania nie stosować detergentów, które zawierają trujące związki i w przypadku dostania się do jedzenia mogłyby doprowadzić klientów do pobytu w szpitalu. Nie powinna nas odstraszać cena sprzętu. Czasami za dobrej jakości wyposażenie gastronomiczne zapłacimy wysoką kwotę, ale posłuży nam przez wiele lat i inwestycja się zwróci. Prowadząc własny lokal należy wykazać się przede wszystkim dobrem klientów.

Oprócz czynników higienicznych i dotyczących sprawnej obsługi warto także przemyśleć wybór serwisu, na który zapewne zwrócą uwagę klienci. Talerze czy sztućce mogą być bardzo drogie i posiadać nietypowy kształt czy wzór, ale niekoniecznie. Ważna jest estetyka. Jeżeli wybierzemy prosty i tani serwis, ale będzie on wyglądał gustownie oraz nie kłócił się z wnętrzem to konsumenci skojarzą nasz lokal z poczuciem smaku.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aktualne kursy

Wykresy walut - 50 ostatnich notowań
USD - Dolar amerykański
Wykres kursu waluty USD

Najnowsze notowania

Indeksy GPW - 50 ostatnich notowań
WIG20 - Największe spółki GPW
Indeks WIG20 - Wykres