Dodatki dodawane do żywności

3 sie 2013

Dodatki do żywności są to substancje, które nie należą do żywności. Mogą posiadać, ale nie muszą wartości odżywcze. Są składnikiem do otrzymania gotowego produktu. Do dodatków należą między innymi: białko, aminokwasy, witaminy, probiotyki, konserwanty, antybiotyki, lipidy, polisacharydy oraz składniki chemiczne dodawane do żywności.



Dodatki dodawane do żywności – galeria

Dodatki do żywności nie są składnikami żywnościowymi. Dodaje się je do wykonania gotowego posiłku, produktu. Mają zapewnić smak, dłuższy termin ważności, zapach, kolor i tym podobne. Dodatki do żywności mogą zawierać wartości odżywcze, które są potrzebne do prawidłowego odżywiania. Mogą również nie posiadać takich wartości. Dodatki do żywności w postaci chemicznej mają nadać produktowi, zapach, kolor, smak, konserwację. Są często dodawane w różnych ilościach do produktów. Można dostrzec to na etykiecie danego produktu. Nie są szkodliwe dla organizmu. Mają sprawić aby produkt był lepszy, smaczniejszy, ładnie wyglądał i pachniał. Dodatki do żywności występują w różnych składach, proporcjach i rodzajach. Zależy to od producenta oraz produktu.

Aktualne kursy

Wykresy walut - 50 ostatnich notowań
USD - Dolar amerykański
Wykres kursu waluty USD

Najnowsze notowania

Indeksy GPW - 50 ostatnich notowań
WIG20 - Największe spółki GPW
Indeks WIG20 - Wykres

Dołącz do dyskusji “Dodatki dodawane do żywności”

Możesz śledzić ten post na kanale atom.

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz

Kalendarium bloga

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« lis    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031